10 delfini s-au străduit să salveze un prieten

Thursday, 14 February 2013 14:32 Written by 
Oamenii de ştiinţă care studiază biodiversitatea marină din Marea Japoniei au fost martorii unui eveniment neobişnuit: mai mulţi delfini s-au adunat pentru a-şi ajuta un tovarăş muribund să supravieţuiască.
Este pentru prima dată când un grup de delfini a fost observat în timp ce încerca să ajute un alt delfin adult.  
Cinci delfini au fost observaţi în timp ce formau o plută cu corpurile lor, în încercarea de a menţine la suprafaţă un delfin bolnav. 
Până acum cetaceele sănătoase au mai fost surprinse având un comportament asemănător, însă niciodată nu s-au văzut cazuri în care un grup să ajute un individ matur. 

delphinus-delphis-with-calfDe exemplu, la mijlocul secolului XX, un delfin cu bot gros, din captivitate, şi-a ridicat cu spatele puiul până la suprafaţa apei. Chiar şi delfinii cu bot gros aflaţi în sălbăticie au fost surprinşi în timp ce încercau să îşi tină puii în viaţă. Cu toate acestea, exemplele de până acum nu au surprins niciodată mai mult de un adult încercând să salveze un pui.

Acum, Kyum J Park de la Institutul pentru Cercetarea Cetaceelor din Ulsan, Korea a raportat un incident în care 10 delfini obişnuiţi (Delphinus capensis), au încercat să salveze viaţa unui alt exemplar adult. 

În timpul unei misiuni de monitorizare a apelor, cercetătorii au întâlnit un grup de delfini comuni, alcătuit din mai bine de 400 de indivizi, care era urmat de aproximativ 500 de păsări marine din specia Calonectris leucomelas

Atât cetaceele, cât şi păsările se aflau în căutarea hranei. Un grup mic de delfini s-a îndepărtat de restul grupului şi s-a îndreptat spre vasul în care se aflau oamenii de ştiinţă. În mijlocul grupului se afla un delfin rănit care era condus de tovarăşii lui ce îl ajutau să îşi menţină echilibrul. 

Cinci delfini din grup s-au aliniat şi au format o plută pentru a susţine delfinul rănit pe spatele lor. Unul dintre delfinii ce formau pluta s-a întors cu partea inferioară spre suprafaţa apei pentru a-l ţine mai bine pe muribund, în timp ce un altul şi-a folosit spatele pentru a-i menţine capul la suprafaţă. 

În ciuda eforturilor, delfinul rănit nu a supravieţuit. Totuşi, chiar şi după ce exemplarul a murit, membrii grupului au continuat să interacţioneze cu corpul lui încercând să îl readucă la viaţă.

Read 7249 times

Medic Veterinar

 • Dr. Stoica Marius Dr. Stoica Marius

  Tel: 0740.088.714
  E-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

 • Dr. Stoica Angelica Dr. Stoica Angelica

  Tel: 0743.378.969
  E-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Postari recente

 • Pasarile
  Pasarile

  Pe langa pisici si caini, pasarile sunt cele mai prezente animale din viata noastra. Fata de prietenii patrupezi, pasarile sunt mai sensibile in ceea ce priveste hrana si conditiile in care sunt tinute. Fiecare specie are anumite standarde de viata, iar sanatatea pasarilor este strict legata de aceste aspecte particulare. In momentul in care alegem sa luam in grija o pasare de companie trebuie sa stim cateva informatii despre implicarile angajamentului moral pe care ni-l luam fata de animal. In aceasta sectiune veti gasi detalii despre cele mai intalnite specii de pasari de companie si informatii despre modul de viata al inaripatelor in general.


  Starea de sanatate a pasarilor este indicata in primul rand de comportamentul si aspectul animalului. Cunoasterea acestor simptome este esentiala in interpretarea din timp a diverselor probleme de sanatate pe care le au pasarile. De asemenea, conditiile in care sunt tinute pasarile sunt foarte importante pentru niste animale obisnuite cu mult spatiu. Daca reusim sa oferim in interiorul coliviei conditiile optime de trai pentru pasare, aceasta din urma va avea o viata lunga si sanatoasa. Pasarile sunt destul de sensibile in ceea ce priveste dieta si hranirea corecta se reflecta intr-o stare generala buna a animalului. In aceasta sectiune veti gasi indicatii despre moduri in care putem oferi cea mai buna ingrijire prietenului nostru inaripat. 

  Citeste ...
  27Jul
 • Despre acvariu si pesti

  Despre acvariu si pesti

  Pestii dintr-un acvariu personal ar putea fi solutia ideala pentru cei care iubesc animalele, dar nu se pot hotari nici pentru un caine, nici pentru o pisica. Pestii prezinta si avantajul ca ingrijirea lor necesita doar cateva minute pe zi, eventual cate o ora la saptamana, nu deranjeaza ordinea din casa sau apartament, chiar aduc un plus de frumusete si rafinament locuintei.

  Pentru a ne delecta privind niste pestisori aurii sau multicolori care innoata in propriul nostru acvariu sofisticat si de bun-gust, trebuie sa incepem cu inceputul si sa aflam exact care sunt lucrurile de care avem nevoie. Acestea sunt: acvariul propriu-zis, capac, sistem de iluminare, filtru, substrat(nisip sau pietri), plante si pesti. Este momentul sa cunoastem cele doua reguli de baza : Acvariul trebuie amplasat intr-un loc unde nu ajung razele soarelui. Suportul pe care va sta acvariul trebuie sa fie foarte stabil si rezistent, pentru ca un acvariu -de exemplu- de dimensiunea 125x40x45 cm poate ajunge la o greutate totala de aproape 500 de kg. Dupa ce am aflat care sunt elementele de care avem nevoie, urmeaza sa trecem la fapte, insa pe etape. Prima etapa este stabilirea iluminarii, adica puterea tubului fluorescent, care determina si lungimea acvariului. Lumina nu trebuie sa se piarda in exterior, dar nici sa lase suprafete neiluminate in interior. La acvariile care au latimea in jur de 30-35 cm este suficient un singur tub, pe cand la cele cu o latime de 40-45 cm, trebuie sa avem doua tuburi fluorescente. Sursa de iluminare se va monta intr-o carcasa de tabla (pentru a nu pierde lumina). Lungimea carcasei este egala cu cea a lampii. Acvariul trebuie sa fie mai lung cu 4-5 cm decat tubul sau.

  Citeste ...
  27Jul
 • Reproducerea-gestatia-nasterea pisicii

  Reproducerea gestatia nasterea

  Pisicile sunt apte de reproducere în general începând cu vârsta de nouã luni (s-au vãzut totusi pisici nãscând la numai sapte luni).
  Pisoi nou nãscut.

  Citeste ...
  27Jul
toate postarile