alimentatia pisicilor

 Pentru a asigura pisicii o viata lunga si o sanatate durabila este necesar ca alimentatia sa sa indeplineasca cerintele individuale, in functie de varsta si de starea fiziologica. Aceasta inseamna ca ratia trebuie sa varieze cantitativ, dar si calitativ, pe masura ce animalul creste, inainteaza in varsta si apoi imbatraneste.Alimentatia corespunzatoare a pisicii poate fi asigurata de catre proprietar atunci cand acesta cunoaste necesitatile si obiceiurile ei alimentare.
Pisica este un animal carnivor,care are exigente nutritionale deosebite, greu de asigurat printr-un regim omnivor. Spre deosebire de pisici, cainele este mult mai bine a-daptat la alimentatia si la stilul de viata uman. Fiind la origine animale din desert, pisicile consuma putina apa si sunt predispuse mai mult decat cainii la deshidratare, in timpul perioadelor de
boala (tulburari gastro-intestinale, urinare, respiratorii, febra), pisica nu isi ajusteaza corespunzator consumul de apa si deshidratarea devine o amenintare serioasa, in plus productia urinara este in cantitate redusa (multe pisici urineaza o singura data in 24 de ore), iar urina este foarte concentrata. Trebuie, deci, incurajat consumul de apa. Pisica trebuie sa aiba la dispozitie in permanenta apa proaspata, curata, in mai multe vase,de preferinta de inox sau ceramice. Din a-celasi motiv, nu se recomanda trecerea brusca de la alimentatia umeda la hrana uscata.
In ceea ce priveste preferintele alimentare, pisica isi selecteaza hrana dupa miros; textura si marimea bucatilor joaca de asemenea un rol important, iar culoarea alimentelor nu influenteaza consumul, in general, pisicile sunt mai putin atrase de dulciuri decat cainii. Intoleranta fata de lactoza din laptele dulce este mai des intalnita decat la caine, iar glucidele neprelucrate termic pot produce indigestii.
La varsta de 5-7 saptamani se fixeaza preferintele alimentare, pe care pisica le pastreaza intreaga viata. Este important sa oferim pisoilor o hrana variata si corespunzatoare varstei, in mod normal, puiul este intarcat de mama, care ii ofera hrana ei preferata. De aceea, obiceiurile alimentare se mostenesc de la o generatie la alta.
Din cauza rezistentei pe care pisicile o au de obicei in fata unui aliment nou - care poate duce pana la autoinfometare, epuizarea organismului si lipidoza hepatica, de multe ori fatala daca nu este tratata la timp -tranzitia de la un aliment la altul se face treptat. Se inlocuieste gradat
pana la un sfert de portie pe saptamana, in asa fel incat schimbarea alimentatiei sa se faca intr-o luna.
Spre deosebire de caine, pisica mananca putin si des, atat ziua cat si noaptea, si prefera variatia alimentara (cainele poate consuma acelasi fel de mancare ani de zile, fara sa se plictiseasca).
Necesitatile proteice ale pisicilor sunt mai mari decat ale cainilor, de aceea hrana industriala pentru caini nu este potrivita pentru acestea.Proteinele de o-rigine animala preferate de pisici sunt: carnea de pui, peste, vita, organe, smantana, ou, lapte. Este bine ca organele si carnea sa nu fie preparate termic in exces, pentru ca isi pierd valoarea nutritiva. Oasele de pui fierte trebuie excluse din alimentatie, pentru ca pisicile nu pot digera colagenul modificat termic. Ficatul crud poate avea efect laxativ, iar consumul de ficat pe perioade lungi produce hipervitaminoza A, manifestata prin episoade hemoragice si leziuni cutanate. Pestele crud contine antivitamina B l, astfel incat alimentatia indelungata cu peste crud are efecte toxice.
Pe langa proteine, este bine ca ratia zilnica sa contina grasimi de origine animala, precum si fibre, asigurate de cereale si de legume.
Hrana industriala este o hrana completa, echilibrata, existenta atat sub forma umeda, cat si uscata. Este foarte important ca unei pisici hranite exclusiv cu mancare industriala uscata sa nu-i lipseasca apa proaspata.
Hrana uscata prezinta avantajul ca se poate adapta usor la necesitatile variate ale pisicii in cursul unei vieti, si este si un adjuvant important in cazul unor afectiuni cronice (urolitiaza, insuficienta renala, hepatica, tulburari digestive, diabet, piele sensibila etc).

 

Ultimele noutati

toate stirile