Senatul a decis: Doar cainii bolnavi incurabil vor putea fi eutanasiati

  1. Senatul a decis: Doar cainii bolnavi incurabil vor putea fi eutanasiati
  1.         Marti, 12 martie 2013, plenul Senatului a adoptat in sedinta publica proiectul legislativ care prevede eutanasierea cainilor declarati bolnavi incurabili de catre medicul veterinar.
  2.         Propunerea legislativa, initiata de senatorul Marius Marinescu, PRM, a fost adoptata de senatori cu 131 de voturi pentru, un vot impotriva si sapte abtineri. Senatul este prima camera sesizata in acest caz, urmand ca votul final sa il aiba camera Deputatilor. Propunerea legislativa pentru modificarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 155/2001 privind aprobarea programului de gestionare a cainilor fara stapan prevede ca animalele bolnave incurabil vor putea fi eutanasiate. Din textul legii este scoasa propunerea de eutanasiere a cainilor agresivi lasati in libertate si a cainilor care nu au fost adoptati intr-un anumit termen. Potrivit proiectului legislativ aprobat pe 12 martie de Senatul Romaniei, cainii vor trebui sterilizati in mod obligatoriu, indiferent daca au sau nu stapan. De la aceasta reglementare sunt scutiti cainii care au valoare chinologica si sunt inscrisi la asociatiile chinologice. Detinatorii de caini care refuza sterilizarea/castrarea acestora vor plati o taxa de monta pentru fiecare generatie de pui. Aceasta taxa este stabilita de consiliul local.
  3.        Conform acestei legi, administratiile publice locale sunt obligate sa asigure sterilizarea/castrarea, microciparea si vaccinarea antirabica gratuita a cainilor cu stapan, timp de un an de la intrarea in vigoare a acestei legi

 

Search